Studieliv med ADHD tips og tricks

Jeg hører ofte at studerende med ADHD eller ADD kan føle at de bruger uendelig meget energi på at følge med på studiet.

Når man har ADHD eller ADD, kan man have sværere ved at holde opmærksomheden på stoffet i længere tid. Ens fokus kan skifte fra tanke til tanke “fx uh jeg skal også rydde det tøj der ligger på gulvet op” til “jeg skal huske at skrive en sms til min veninde” osv. det gør det svært at holde fokus bare på opgaven, og det tager en hel masse energi. Så ofte er man helt træt i hovedet til sidst.

Der er flere forskellige udfordringer man kan opleve hvis man har ADHD/ADD. Typisk er det svært at igangsætte aktiviteter – fx påbegynde oprydning, lektier mm. ofte hører jeg mine klienter fortælle at de føler sig dovne. Men det er de på INGEN måde. det er bare deres hjerne der har sværere ved at igangsætte opgaver en andre.

Der er heldigvis en hel masse tricks til hvad du kan gøre, for at gøre studielivet nemmere.

5 minutters reglen

Aftal med dig selv at du bare skal lave lektier i fem minutter. Det er mere overskueligt at gå igang når du ved at det slutter igen lige om lidt. Nogle gange kan du forstætte når først du er gået igang, andre dage har du brug for at stoppe. Begge dele er helt ok. og om ikke andet fik du lavet noget i fem minutter hvilket er bedre end ingenting.

Delmål

Dele afleveringerne op i mindre og kortere dele. På den måde bliver en lang og uoverskuelig aflevering, kortere og mere overskuelig at gå i gang med.

Lave dine egne deadlines

Nogle arbejder godt med tidspres. Lav dine egne deadlines for at nå dine delmål.
Det kan også være at du skal sørge for, ikke at have aftaler dagen før din afleveringsfrist – så du har tid til at sidde og arbejde. Dagen efter har du muligvis brug for at hvile efter en intens indsats, så planlæg bevidst ikke at have aftaler den dag også.

Sæt en halv time af til at lave lektier- og sæt det i kalenderen så du husker det

Planlægning og struktur kan være en hjælp. Overvej derfor hvornår det passer ind i din uge at lave lektier, og vær realistisk med hvor længe du reelt kan sidde med stoffet. En halv time er langt mere overskueligt end fx at aftale med dig selv at du skal fortsætte til lektien er færdig. Nogle gange er vores mål så uoverskuelige at de forhindrer os helt i overhovedet at komme igang. Derfor – sæt tid på hvor længe du skal arbejde.

Kend din læringsstil

Hvordan er din læringsstil? Har du brug for at sige stoffet højt, læse, høre andre fortælle stoffet, få det i hænderne? Tænk over hvad der virker bedst for dig, og tilpas din måde at studere på.

Styrk din koncentration

Der er mange ting der kan hjælpe med at styrke koncentrationen. Tre overordnede ting er at bevæge dig, tage pauser. hellere arbejde kort og koncentreret end lange sessioner hvor du mister koncentrationen, og holde styr på tiden – evt sætte et nedtællingsur på, så du ved hvor længe du skal blive ved.

Lav et godt studiested for dig selv hvor du minimerer distraktioner

Hvis du nemt bliver distraheret eller oplever at dit fokus skifter, så sørg for at mindske mulige distraktioner. Det kan være at sætte mobilen på lydløs, eller sidde med ryggen til vasketøjet.

Beløn dig selv

Belønninger er vigtige for at skolearbejdet føles tilfredsstillende og er til at komme igennem. Så beløn dig selv når du arbejder. fx “Når jeg har skrevet et afsnit må jeg spise den her snack/tage en kop kaffe”

Få hjælp hvis du har behov for det.

På nogle studier er det muligt at få en SPS støtte (gennem studievejledningen), det kan også være muligt at få forlænget eksamenstid, så du har tid til at zone ud, tage pauser og komme tilbage til stoffet igen.

Hvis du har brug for hjælp til at komme igang med en god studierutine så er du velkommen til at booke en gratis kemisamtale hos mig og høre nærmere om hvordan jeg kan hjælpe dig.