Er du bekymret for dit barn?

Som forældre til et ungt menneske der går igennem en svær periode, kan man have mange bekymringer. Det kan være du har tanker som ”Hvordan kan jeg hjælpe?” “Hvad skal jeg gøre?” og “Hvad skal jeg være opmærksom på?”

Det er ikke altid åbenlyst hvorfor dit barn ikke trives, og det kan give anledning til mange bekymringer som forældre.

Der er hjælp at hente!

Aller først vil jeg slå fast at du ikke har fejlet som far eller mor. Der er mange unge der mistrives, også selvom de har nogle rigtig skønne forældre. Som forældre kan man have brug for input og retningslinjer, til hvordan man bedst støtter op om sit barn i den periode hvor det svære står på.

Ti gode råd til hvordan du som forældre kan hjælpe dit unge barn

  1. Skabe et trygt sted derhjemme. Det er derhjemme at dit barn har mulighed for at puste ud og lade op. Så vær opmærksom på at der er tid til at dit barn kan trække sig og få sine pauser
  2. Hvis din søn eller datter går igennem en svær periode kan det være en hjælp i sig selv at du er meget tilstede. Forsøg at være mere hjemme. Tage hjemmearbejdsdag hvis det er muligt for dig, og bare vær derhjemme så der er ro på og dit barn kan mærke at du er tilgængelig når det har brug for en snak.
  3. Tal med dit barn om at det er okay at have det svært i perioder. Hjælp dit barn med at opdag når det taler negativt eller selvkritisk om sig selv. Forsøg at være en omsorgsfuld stemme, så du lærer dit barn hvordan man taler venligt og omsorgsfuldt til sig selv.
  4. Vær opmærksom på følgende symptomer:Kortere lunte end normalt,
    – Bliver hurtigere irriteret end normalt – Ondt i maven
    – Hovedpine
    – Bekymringer om fx om sit sociale liv, udseende, skolen
    – Ændret appetit
    – Svært ved at sove
    – Trækker sig fra venner
    – Svært ved at koncentrere sig
    Det kan være forskelligt hvilke symptomer der er tilstede, men vær opmærksom på disse, de kan hver især være et udtryk for          at noget ikke er som det skal være i dit barns liv.
  5. Går dit barn på gymnasiet kan det være en ide at få samtaler hos studievejlederen for at se om der er mulighed for at tage      noget af presset fra skolen.
  6. Nogle gange kan man som forældre gå rundt og bekymre sig en hel masse. Undersøg om der er hold i dine bekymringer. Hvis der er så lav en handlingsplan. Hvis der ikke er så undersøg hvordan du kan berolige dine bekymringer. Tal med din partner, en ven, en psykolog. Spørg ind til dit barns hverdag så du ved hvem han/hun bruger tid med, hvad de kan lide at lave sammen, hvilke fag der er de bedste/værste i skolen. Spørg til hvornår dit barns problem fylder mest, og hvornår det fylder mindst. Er det sammen med bestemte mennesker at det fylder mere/mindre, er det bestemte tidspunkter på dagen der er svære/nemme.
  7. Spørg dit barn hvornår det har brug for et godt råd fra dig, og hvornår du skal støtte på en mere lyttende måde. Dit barn kan have brug for at du er der på forskellige måder, og det kan være godt at spørgedirekte ”hvad har du brug for lige nu?”.På den måde skal du ikke skal famle i blinde og forsøge at gætte dit barns behov. Og du hjælper samtidig med at støtte dit barns udvikling i at mærke efter i sig selv hvad han/hun har brug for. Det er en vigtig kvalitet at opbygge. Det er vigtigt at du bedst muligt forsøger at holde dig til det i aftalte. Så hvis du blev bedt om at lytte, så gem alle dine gode råd til senere.
  8. Husk at det er menneskeligt at fejle, men at det kan være enormt svært at tillade sig selv at fejle. Vær et godt forbillede på at man kan fejle uden at det er verdens undergang. Og at man kan være et rigtig godt menneske, selvom man ikke altid har totalt styr på alting. Tal med dit barn om hvor du har fejlet, hvad du har lært af det, og hvordan du stadig lærer af det. På den måde kan du blive en god ambassadør på hvordan et realistisk liv leves.
  9. Pas godt på dig selv. Når ens barn ikke trives kan det være svært som forældre at give sig selv fri. Mange bruger lang tid på at    google og forsøge at finde svar og hjælp, mange bekymrer sig (forståeligt) rigtig meget. Det kan være drænende og man kan komme til at udkøre sig selv. Så sørg for at du også passer godt på dig selv, så du bliver ved med at have energi til at være der for dit barn. Man kan ikke give fra en konto der er i minus. Så stil dig selv spørgsmålet om hvad der lader dig op, og hvad du har brug for? Og så prioriter at give det til dig selv. Det er vigtigere end du tror. Og det er også med til at du kan være et forbillede for dit barn om hvor vigtigt det er at praktisere selvomsorg.
  10. Skriv dine bekymringer og observationer ned. Det kan være svært for dit barn at huske hvad der sker og hvornår situationen bliver forværret. Ved at du skriver ned kan du nemmere holde styr på hvor længe det står på, hvad du ser af forværring og forbedring. Det kan hjælpe jer godt på vej hvis i skal søge hjælp hos egen læge, en psykolog eller anden professionel.